Was er echt racisme bij FC Den Bosch?

Afgelopen zondag werd de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior 10 minuten lang gestaakt, omdat er racistische dingen zouden worden geroepen richting Mendes Moreira. FC Den Bosch gaf na de wedstrijd aan dat dit niet het geval was, maar heeft inimddels haar statement veranderd. Op Twitter worden momenteel veel discussies gevoerd hierover, waarbij het grootste deel van de mensen het op racisme lijkt te gooien. In dit artikel probeer ik een zo objectief mogelijk oordeel hierover te geven.

Wat is racisme?

Wikipedia geeft de volgende definitie aan van racisme: “Racisme is het idee dat rassen gerangschikt kunnen worden als superieur en inferieur ten opzichte van elkaar. Daaruit voortvloeiend kunnen voor het ene ras andere maatstaven worden aangelegd dan voor het andere.” Kort samengevat is racisme dus in principe een verschillende behandeling van verschillende rassen.

Mendes Moreira

Mendes Moreira is een 24-jarige profvoetballer die gespeeld heeft bij Excelsior Maassluis, Kozakken Boys, FC Groningen, SC Telstar en nu bij Excelsior. Niet bepaald een heel indrukwekkend CV, maar dat doet er nu niet toe.

Mendes Moreira is geboren en getogen in Nederland en heeft een Guineese afkomst. Bij zijn overstap van FC Groningen naar Telstar, gaf hij al aan voor het Guineese elftal te willen uitkomen. Hieruit blijkt dat hij weinig met Nederland heeft, aangezien hij geen enkele keer over het Nederlands elftal heeft gesproken.

Oerwoudgeluiden

De commentator van Fox Sports was er als de kippen bij om de geluiden van de supporters van FC Den Bosch als ‘oerwoudgeluiden’ te bestempelen. Zoals wel vaker getuigt dit van weinig expertise, aangezien het hier ging om kraaiengeluiden die vaker gemaakt worden door supporters van FC Den Bosch wanneer de linksbuiten van de tegenpartij in balbezit is. Dit wordt gedaan als poging om de speler uit zijn spel te halen. Sportief is het niet, maar de racisme is hierbij ver te zoeken.

Zwarte piet

Toen de scheidsrechter het spel stil legde, begonnen supporters van FC Den Bosch een liedje te zingen over zwarte piet. Voorspelbaar, aangezien het al gauw duidelijk was dat de wedstrijd was stilgelegd doordat Mendes Moreira in de slachtofferrol was gedoken en met de scheidsrechter ging praten. Kinderachtig gedrag van de supporters van FC Den Bosch, maar ergens ook weer begrijpelijk.

Was het racisme?

Het korte antwoord op deze vraag is nee. Bij racisme worden er andere maatstaven gehanteerd bij een ras ten opzichte van een ander ras. In dit geval kreeg de speler van Excelsior dezelfde behandeling als elke andere linksbuitenspelers van de tegenstanders van FC Den Bosch. Dat er liedjes over Zwarte Piet gezongen werden toen de wedstrijd werd stilgelegd, kan op de dag na de intocht van Sinterklaas hooguit als kinderachtig gedrag bestempeld worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *