Waarom de staking van leraren (on)terecht is

Vandaag heeft het AOb aangekondigd dat leraren op 15 maart wéér zal gaan staken. Dit keer gaat het dus niet alleen om het basisonderwijs, maar om alle onderwijsinstellingen. CNV Onderwijs heeft echter aangekondigd niet mee te doen aan deze staking, omdat het een staking een “ultiem middel” vindt. Vandaag gaan we eens kijken hoe slecht het (basis)onderwijs het wel niet heeft in Nederland, want met zo veel stakingen zullen ze toch een punt hebben?

Vakantiedagen

Volgens een onderzoek van Intermediair zijn er in geen enkele sector zo veel vrije dagen, als in het onderwijs. Leraren hebben namelijk recht op maar liefst 60 vrije dagen per jaar. Dit is zeer veel in vergelijking met sectoren als horeca (21), de bouw (43) en ambtenaren (33). Bovendien ligt het landelijk gemiddelde op 25,6 vakantiedagen per jaar. Leraren krijgen dus al meer dan twee keer zoveel vrije dagen per jaar als de gemiddelde leraren en zelfs de ambtenaren hebben het minder. Daarnaast bevatten deze 60 vrije dagen geen ADV-dagen. ADV-dagen zijn vrije dagen die door het personeel worden opgebouwd door middel van overwerken, iets van in vrijwel elke sector van toepassing is.

Op internet lees je ook veel klachten dat leraren gedwongen zijn om in het hoogseizoen op vakantie te gaan, waardoor dit duurder is voor hen. Uiteraard hebben mensen uit andere sectoren met kinderen hier totáál geen last van! Zij kunnen natuurlijk altijd op vakantie gaan met hun kinderen, want een weekje verlof regelen is zóóó makkelijk! NOT.

Lange werkdagen

Op het gebied van de lengte van de werkdagen van de leraren hebben zij het enorm zwaar. Zo draaien zij maar liefst werkdagen van 7.30uur tot 16.30 uur! Dat zijn wel negen uren op een dag! Die paar vrije uren op een middag en de pauzes zullen we het maar even niet over hebben, want dan worden de meesters en juffen boos.

Ook lees je vaak dat leraren ook in de avond beschikbaar moeten zijn voor tienminutengesprekken. Hier hebben ze natuurlijk het hele jaar last van en mensen die werkzaam zijn in andere sectoren hebben hier zeker geen last van. Een sales-persoon hoeft nooit ‘s avonds door te werken om zijn targets te behalen. Een marketingmedewerker kan het geen fuck schelen of zijn acties aanslaan, of dat er iets last-minute moet worden veranderd. Een ICT’er boeit het geen reet dat een website opeens op zwart staat. Ga door met die staking, leraren! Jullie hebben het dik verdiend om die dag, in plaats van werkelijk te gaan demonstreren, thuis de was op te hangen!

Meer loon = minder werkdruk?

Nu komen we op het leukste punt van de staking van de leraren. Zoals eerder beschreven, hebben leraren het vééél zwaarder dan andere beroepen. Ze maken veel meer uren en hebben nooit vrij. Een paar enkele keren per week moeten ze zelfs ‘s avonds werken! ONGELOFELIJK. De overheid zou echt iets aan deze werkdruk moeten doen! De overheid moet er echt voor gaan zorgen dat leraren meer vakantiedagen hebben! De overheid moet per direct regelen dat leraren meer geld krijgen! JA! Wacht…? MEER GELD!? Hoe de fuck gaat een hoger loon jou helpen met je werkdruk? Op deze vraag krijgen we echter helaas nooit antwoord. We zullen onze eigen conclusies maar moeten trekken over de staking van de leraren.

Mijn tip voor alle leraren

Stop nou eens een keer met zeuren. Als sector met de meeste vrije dagen en werkdagen die slechts tot 16.30 uur duren hebben jullie niets te klagen. Het is met deze staking wel duidelijk dat jullie enkel uit zijn op meer geld. Meer geld willen is prima, dat wil iedereen, maar val hier alsjeblieft de ouders van de kinderen niet mee lastig. Alle werknemers ervaren tegenwoordig werkdruk, moeten flexibel zijn en hebben hierdoor soms weinig vrije tijd. Zorg er alsjeblieft voor dat zij geen opvang voor hun kinderen hoeven te regelen of een vrije dag moeten opnemen. Zij hebben er namelijk een stuk minder dan jullie.

Reageren? Laat dan hieronder een reactie achter. Reageer je liever persoonlijk op mij? Neem dan hier contact met me op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *