Praten over iemand die je niet mag

Onder roddels kom je vaak niet uit. Op sommige momenten zul je moeten praten over iemand die je niet heel graag mag. We weten allemaal dat roddelen over mensen niet de manier is om aardig gevonden te worden. Je straalt hierdoor namelijk te veel negativiteit uit. Zelfs als je zeker weet dat iets waar is, zal het negatief spreken over anderen jou onbetrouwbaar doen lijken. Mensen zullen jou niet vertrouwen wat betreft het geven van feedback, omdat ze zelf hebben gezien dat jij anders over mensen praat als ze er niet bij zijn.

Nu je dus weet dat je niet moet roddelen, is het tijd om te leren te praten over mensen die je niet mag. Gesprekken hebben vaak onverwachte wendingen en de kans is groot dat jij zelf echte, eerlijke en ongezouten mening wil uitspreken die jij van anderen hebt. Doe dit echter vooral niet. In deze blog schrijf ik een maar reminders die je in je hoofd moet houden, als je moet praten over iemand die je niet mag.

Richt je op bekende positieve dingen

Iedereen heeft eigenschappen die algemeen bekend zijn. Deze informatie is niet bewaakt en iedereen die jij ontmoet mag dit weten. Een voorbeeld is dat je misschien heel lang bent: informatie die iedereen te weten komt als ze je ontmoeten. Andere mensen zijn zeer goede gesprekspartners en hebben hier een reputatie van.

Richt je op de positieve reputatie wanneer iemand je iets vraagt over iemand die je niet mag. Er zijn vast genoeg legitieme redenen waarom jij die ene persoon niet mag, maar iedereen heeft een lijst met positieve reputaties om hoog te houden. Ken deze positieve dingen van de mensen die je niet mag en breng deze over wanneer iemand om jouw mening vraagt. Als de persoon bijvoorbeeld een goede ondernemer is, dan zou dat het eerste moeten zijn wat jij opnoemt. Het feit dat hij hiervoor bijvoorbeeld onethisch handelt, houd je voor jezelf.

Over positieve dingen praten van mensen die je niet mag kan je helpen op verschillende manieren. Allereerst laat het niet zien dat jij iemand niet mag. Je zult niet bevooroordeeld overkomen en je zal je afkeer voor hem niet blootgeven. Ten tweede verbeter je jouw eigen reputatie een vertrouwde vijand te zijn. De mensen die naar je luisteren zullen jouw positiviteit respecteren en vertrouwen je dat je dit ook voor hen doet.

Bevestig negativiteit van anderen niet

Mensen zijn gek op roddelen. Er zullen momenten zijn dat anderen praten over negatieve dingen van iemand die jij niet mag, waar jij je in kan vinden. Ga niet akkoord met hun uitspraken. Knik niet en geef geen enkele indicatie dat jij dezelfde meningen hebt. Dit is een fout die mensen veel te vaak maken. Je zegt in principe niks, maar je herhaalt elk uitgesproken worden met een simpel knikje of “mhm.” De haat van anderen bevestigen is hetzelfde als deze haat zelf uitspreken.

De mensen die uitspraken doen, doen een wanhopige poging bevestiging te zoeken, dus pas op dat je dit niet geeft. Houd hun meningen bij hun zelf en laat jouw afkeer van de persoon waar het over gaat niet merken.

Nu je dit allemaal gelezen hebt, begint het logisch te worden dat jij je afkeer niet moet laten merken aan wie dan ook. De reden daarvoor is simpel. Hoewel het lijkt dat je jezelf in een betrouwbare groep zet met mensen die dezelfde meningen hebben over een persoon als jij, doe je dit op een onbetrouwbare wijze.

De waarden die je laat zien wanneer je iemand’s reputatie achter zijn rug naar beneden haalt, zullen worden gezien als jouw standaard sociale omgang. Onder de juiste omstandigheden, zullen de mensen waar tegen je dit zegt zichzelf zien als mogelijke slachtoffers hiervan in de toekomst. Ze zullen daardoor zich genoodzaakt voelen om zichzelf ook op onbetrouwbare wijze te verdedigen richting jou. Door negativiteit achter iemand rug om te verspreiden, creëer je ook negativiteit die betrekking zal hebben op jouw.

Zwak hun fouten af

Zelfs als alle mensen om je heen negatief praten over iemand die jij niet mag, is het nog steeds beter om niet akkoord te gaan. Als je de fouten van anderen dan toch echt wil benoemen, zwak deze dan af. Zorg ervoor dat mensen je nooit gaan zien als iemand die negatief denkt over anderen. Zwak de wil van anderen iemand zwart te maken af en probeer de haat die je voor iemand hebt voor jezelf te houden. Wees niet voorspelbaar in je haat tegen anderen. Houd alle bruggen heel door de haat die jij hebt voor mensen af te zwakken en doe op zijn minst alsof je ze een tweede kans geeft.

Het afzwakken van fouten van mensen die je niet mag houdt jouw mogelijkheden open. Wie wij en anderen wel en niet mogen verandert constant en je weet maar nooit of het geroddel wat je nu uitspreekt in de toekomst tegen je gebruikt kan worden. Mocht er iets gebeuren, dan redt onpartijdigheid jou van de mogelijkheid van gelekte berichten jou van de vijand.

Kortom: Probeer weg te blijven van situaties waarin je deze kennis moet gebruiken. Houd je negatieve meningen voor jezelf. Jouw jouw woorden kunnen verder gaan dan je denkt en jou in de toekomst terug kunnen pakken.

Heb je zelf nog meer goede tips over praten over mensen die je niet mag, laat ze dan hieronder achter in een reactie! En wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs, abonneer je dan hier op de nieuwsbrief! Heb je verzoekjes voor een volgende blog? Neem dan contact met me op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *