Hoe je van Small Talk gaat leren houden

Small talk heeft een slechte reputatie. Je zou kunnen denken dat small talk met mensen die je amper kent tijdverspilling is. Bekijk dit voorbeeld maar eens:

A: Alles goed? B: Ja hoor, met jou ook? A: Ja, met mij gaat het ook goed.

Deze cyclus lijkt zichzelf constant te herhalen. Wat is het punt van deze gesprekken? Wat is het punt van het constant herhalen van dezelfde rvagen tegen elk persoon waarmee we in contact komen? Door deze vragen willen we het soms zelfs riskeren om antisociaal over te komen om deze ongemakkelijke small talk te voorkomen.

Small talk is echter hét middel naar warmte en zinvolheid. Smmall talk is de ingang naar meer waardevolle inzichten waar anderen over beschikken. Small talk is in feite de deur naar de kamer die gevuld is met zinvolheid. Soms is deze deur echter op slot en de cijfercode die nodig is om deze te openen, zal moeten worden verkregen door middel van small talk.

In deze blog vergelijken we small talk met een kampvuur. Net als het starten van een kampvuur, maakt small talk het mogelijk een vlam te beginnen, om later grotere houtblokken te kunnen verbranden. Een kampvuur begint klein, en groeit naar mate er meer mee wordt gedaan. Jouw relaties met mensen hebben hier veel mee gemeen. Voordat er een grote “vlam” is tussen jou en iemand anders, moet er klein begonnen worden. De onderdelen die we in deze blog gaan bespreken zijn als volgt:

  • De vonk
  • Papier
  • Twijgjes
  • Brandhout

 

De vonk: Jij

“Hoi, mijn naam is…”

Naar mate je ouder wordt en nieuwe mensen ontmoet, kan je alleen maar hopen dat een vonk van betekenis groeit uit een gesprek waarin je deelneemt. Bekijk betekenisvolle relaties als een kampvuur, waaraan constant hout moet worden toegevoegd om te blijven branden. Alle kampvuren beginnen echter klein. Als slechts een “vonk”, heb je zelden genoeg kracht om een kampvuur aan betekenisvolle relaties te starten. Je kan geen gesprek met een willekeurig persoon beginnen en hem zijn diepste en meest betekenisvolle gedachten laten uitspreken. Je kan niemand dwingen meteen van jou te houden. Daarvoor ben je namelijk afhankelijk van andere zaken die het makkelijker maken om dingen in brand te steken: tinder.

 

Papier: Een licht ontvlambaar droog materiaal dat gebruikt wordt op een vuur te starten

“Hoe gaat het vandaag met je?”

Een van de makkelijkste dingen om te gebruiken bij het starten van een kampvuur om een kettingreactie aan de gang te krijgen, is een stukje droog papier. Enkel het verbranden van papier zal je echter niet genoeg warmte opleveren. Net als het hebben van small talk zonder dat het ergens heet gaat, zal het starten van een betekenisvol kampvuur met enkel papier je niet je doel laten bereiken. Het vuur zal een minuut of twee branden en dan uitgaan. Papier is niet een goed genoeg middel op betekenisvolle warmte te creëren. Gebruik small talk als middel, net als papier dat brandt richting een meer betekenisvol gesprek, niet als iets wat een doel is. In andere woorden: je small talk zou moeten leiden naar “big talk”.

Door vaker gebruik te maken van small talk, zal je langzamerhand meer informatie over de andere persoon krijgen. Je hebt de mogelijkheid om je bescheiden vonkje door small talk te laten groeien naar een iets groter, maar veelbelovend vlammetje.

 

Twijgjes: kleine takjes die gebruikt worden om een kampvuur aan te steken

“Wat vond je van dat Chinees restaurant?”

Terwijl het papier gloeit, beginnen de kleine takjes er omheen vlam te vatten. Deze takjes creëren samen een grotere vlam die groeit in kracht en vermogen. Het doet grotere takken vlam vatten, en uiteindelijk zullen grotere delen gehakt hout beginnen te knetteren. Small talk heeft hier naar geleidt, en nu kan je meer betekenis uit je gesprekken krijgen. De persoon waarmee je praat is bekend geworden met je warmte en hun blijvende interesse in jou brandt. Praten met hen begint makkelijker te worden. Woorden gaan heen en weer en het hout begint steeds droger te worden, waardoor het vlam vat. Je hoeft je niet meer druk te maken dat hun interesse geen vlam vatten door jouw kleine vonkje. Je hebt een stevige brand aangekregen.

 

Brandhout: Hout dat gebruikt wordt als brandstof

“Wat is je mening over het volgen van je dromen die mogelijk niet in lijn liggen met wat maatschappelijk acceptabel is?”

Terwijl je twijgjes heet worden, beginnen de grote stukken brandhout vlam te vatten. Het gesprek heeft een betekenisvol stadium bereikt. Je bent nu vrij in het uitdrukken van je mening over het leven en je personaliteit kan je nu gerust laten merken. Je gesprekspartner begint een gevoel van warmte te krijgen wanneer hij met je praat. Alles wat je nu nog hoeft te doen is brandhout blijven toevoegen aan dit betekenisvol kampvuur. Ga op zoek naar interessante onderwerpen, deel betekenisvolle inzichten en weer oprecht onder de druk van de persoon voor je.

Zelfs met je aller beste vrienden zal je gesprekken ergens moeten beginnen. Het enige verschil met mensen die je al goed kent, is dat de grote vlam sneller begint. Het brandhout is al droger bij de mensen die je goed kent. Je vonkje overspoelt het stukje papier, het papier brand snel door de twijgjes en het brandhout zet zichzelf in brand.

Small talk is een noodzakelijk middel in elke interactie waaraan je deelneemt. Je kan geen lucifer op een grote boomstronk gooien en verwachten dat het in brand vliegt. Onthoud: je bent slecht een vonkje in een betekenisvol gesprek, en terwijl je vonkt, zal je moeten vertrouwen op de kleinere dingen die je helpen met het verspreiden van je vlam.

Ik hoop je hiermee genoeg te hebben ingelicht over waarom small talk zo belangrijk is. Heb je zelf nog meer goede tips hiervoor, laat ze dan hieronder achter in een reactie! En wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs, abonneer je dan hier op de nieuwsbrief! Heb je verzoekjes voor een volgende blog? Neem dan contact met me op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *