Nooit meer een nerveus sollicitatiegesprek!

Je kent het wel, die nerveus zijn voor een sollicitatiegesprek. Je kan alles nog zo goed voorbereiden, maar van je blijft maar zenuwachtig er naar toe gaan. Wat als… ? Zo blijf je nog een hele tijd staan piekeren voordat je naar binnen gaat. Op hoop van zege, denk je. Eenmaal binnen kom je totaal niet uit je woorden en krijg je een complete black-out. BAM, wéér op zoek naar een andere sollicitatie…

Waar komt dat nerveus zijn vandaan?

Nerveus zijn komt vaak voor bij een voor het brein onbekende situatie, zoals een sollicitatiegesprek bij een nieuw bedrijf. Je komt in een onbekende omgeving, waardoor je hersenen instinctief reageert door ons bang te maken. Deze primitieve reactie is zeer logisch, wanneer dit bekeken wordt vanuit het perspectief van ons brein: dit zijn mensen van een onbekende stam en ze zouden agressief kunnen zijn. Hierdoor vernietigt het ’t laatste stukje zelfvertrouwen dat je nog over had, om te voorkomen dat je in een gevaarlijke situatie terecht komt. Dit is uiteraard niet ideaal voor sollicitatiegesprekken.

De oplossing tegen nerveus zijn voor een sollicitatiegesprek

Nou hoor ik je denken: Als deze reactie zo logisch is, hoe kan ik er dan ooit iets aan doen? Het antwoord hierop is simpeler dan je denkt. De enige reden dat ons brein in zo’n verdedigende houding gaat, is omdat de mensen in het gebied van het bedrijf onbekend zijn. De logische oplossing is dus: maak de mensen in het gebied bekend. Dit kan heel gemakkelijk gedaan worden door ongeveer 20 minuten voor je sollicitatiegesprek op de locatie aanwezig te zijn. Zoek hierbij mensen op vlakbij het bedrijf om een praatje mee te maken. Dit kan werkelijk iedereen zijn, van dat oude vrouwtje dat met haar hondje op het bankje zit, tot die irritante krantenverkoper op de hoek. Dit laat je brein zien dat het een veilige en vertrouwde omgeving is. Zodra het zich realiseert dat niemand je gaat aanvallen, zal je angstniveau dalen.

Maar waar moet je over praten dan? Maakt niet uit! Het enige punt van deze truc is dat je je brein laat zien dat het in een veilige omgeving is. Je kan praten over het weer, de voetbalwedstrijd van gisteravond, de loze beloften van Mark Rutte, alles!

Nu je dit weet zal je nooit meer nerveus aankomen bij een sollicitatiegesprek! Heb je zelf nog meer goede tips voor een sollicitatiegesprek, laat ze dan hieronder achter in een reactie! En wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs, abonneer je dan hier op de nieuwsbrief!

Tot volgende week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *